fredag 7 juni 2013

Min prickiga fina omlottklänning

För några månader sen blev jag så inspirerad av en tjej i facebookgruppen Vuxna Sytokar som hade sytt en snygg omlottklänning i trikå. Jag skyndade mig till Ohlssons, beställde mönstret, var där flera gånger och kollade om det hade kommit, beställde tyget... Sen tog det stopp! För att jag ska ge mig på ett större projekt krävs lite extra energi och det är så lätt att det kommer något i vägen. Kläder till barnen, beställningar och andra små snabba plagg...

Men så i förrgår kväll satte jag igång att rita av mönstret och klippa ut tyget och igår sydde jag så mycket som samvetet tillät (jag hade önskat mig en hel sydag av maken, men man kan ju bara inte sitta i källaren och sy en hel dag när det är så fint väder ute).


Mönstret är Burda 7828 och tyget är härlig Ernsttrikå från Jofotex. Beskrivningen lät verkligen krånglig, så jag blev jätteglad när jag hittade den här tuten på nätet. Den var enkel att följa, med lite hjälp av google translate förstås :)

Jag är jättenöjd med min klänning och om ni är intresserade så kan ni läsa om de ändringar jag gjorde:

  • Mönstret innehåller två omlottframstycken, där det yttre är längre och går mer ut åt sidan. Jag ritade två likadana framstycken, dvs två av det "inre" framstycket.  
  • När jag fäste framstyckena mot kjoldelen enligt mönstermarkeringarna blev omlotten alldeles för slapp. Eftersom jag inte har lust att gå och visa brösten i tid och otid så drog jag omlottdelarna mer utåt sidorna.
  • Jag tog även bort ca 0,5-1 cm på varje mönsterdel i sömmen mellan framstyckena med kjoldelen. 
  • Jag nästade ihop omlottdelarna med några stygn för hand, just där de möts. Fick ett tips om att sy ihop dem med en raksöm i fållsömmen, det ska jag nog prova, för det känns inte som min ihopnästning kommer hålla.
  • Mönstrets holkärm passade verkligen inte mig. Egentligen har det nog med att göra att jag sydde storlek 42, och att det är min storlek över mage och höfter snarare än över axlarna. Ärmsömmen hamnade för långt ut på axeln och holkärmen stod rakt ut. Jag sprättade bort hela ärmen och ritade om fram och bakstycket enligt mönstret till toppen Rose ur Sy!. Sen använde jag såklart den snygga ärmen också, och det blev verkligen toppenbra.
Summa summarum så var det jätteroligt att utmana sig själv och jag är så nöjd att jag hade tålamodet att göra alla de här ändringarna som gör att klänningen verkligen sitter bra. Jag är redan sugen på att sy en till! Och du, testa om du är sugen! Själva sömnaden var inte alls svår, och vem vet, kanske är mönstret gjort helt efter din kropps proportioner? :)

10 kommentarer:

LADY JEN sa...

Klänningen är så fin och klär dig perfekt! Prickigt är väldigt snyggt! Är det svart eller marinblått i bottenfärgen förresten?

Anonym sa...

Verkligen snygg klänning och du har fått till passformen bra!

PeLell sa...

Underbar klänning och härliga sommarfoton!!!

Memmels morot sa...

Härlig klänning, och fint att få en hel sydag sådär, det ska jag nog också önska mej.

od Andulky sa...

Underbar!

Marie sa...

Den blev riktigt fin och du passade väldigt bra i den, snyggt med prickigt tyg.

annas alster sa...

Tack för era fina kommentarer! Jag blir så glad när ni skriver en rad :)

Jenny, det är marinblått med vita prickar. Klassiskt! :)

Ugglan sa...

Gaah, det är så himla fint med omlott till människor med snygga bröst! Sypersnyggt!

annas alster sa...

Haha tack Ugglan! Snart slutar jag amma så då får vi se vad som händer :)

Jennie sa...

Ojoj, så snyggt det blev! :)