söndag 2 maj 2010

Vill ni hjälpa mig med stickfunderingar?

Inspirerad av Knitarina vill jag sticka den här fina koftan. Hennes version är tjusig och det finns flera tjusiga på Ravelry.


Nu till min fråga - är det någon smart människa som vill hjälpa mig? Jag har ett garn med en stickfasthet på 21 m/10 cm. enligt mönstret ska det vara 17 m/10 cm. Jag förstår på ett ungefär hur man kan räkna om det hela, men funkar det att räkna om även fast skillnaden i masktäthet är så stor?

Det finns mått på det färdiga plagget angivna på en skiss i mönstret, för att få bystmåttet antar jag att man dubblar det angivna måttet. Mitt bystmått är just nu cirkus 97 cm. Men - det är ju inte riktigt som det ska - jag har ju just fått barn. Ska jag räkna på att min storlek (om jag hade rätt garn) skulle vara M eller L? Bättre för litet än för stort? Kan man få några råd?

9 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Den där koftan är jättesnygg! Hoppas du får bra hjälp av någon klok stickerska :-)

Emmas dagar sa...

:-)
Tack!

Agata sa...

Den är jättefin, och jag hoppas att någon kan hjälpa dig. Själv kan jag för lite för att kunna bistå.

(Men jag kan viska viska att länken till Knitarina är fel och leder till dig istället.)

Garntrollet sa...

Jag brukar göra så här (lite vagt kanske), du verkar ha ett tunnare garn än i beskrivningen, alltså fler maskor/cm? Då brukar jag helt sonika sticka en eller två storlekar mindre. Räkna ut hur vid din stickning kommer att bli med din stickfasthet tex. vid ärmhålet i en/två mindre storlek/ar än du normalt har.
Hellre lite mindre, för ull kan man ju blocka ut ganska rejält.

Det finns säkert någon som kan ge ett bättre svar än detta.

annas alster sa...

Hm... nu har jag börjat sticka. Men två storlekar större... Så måste det väl bli när man har tunnare garn än mönstret?

Efwa - Medea sa...

Ilsefin har förklarat på ett väldigt bra sätt hur hon gör när hon räknar om mönster. Lycka till med koftan.

Malin sa...

Vad kul Anna jag stickar också den tröjan, är på sista ärmen, så snart är det dags att ta sig an det lite klurigare oket.

Det orde väl vara som du tänkt att du ska göra en större storlek, men gör den inte för stor...Klurigt. Tror vi kan skylla på amníngen om man är lite trögtänkt:-)

Själv tycker jag att drops mönster alltid är korta så jag brukar lägga till lite på längden. Men de kan ju ähända att de har med mig att göra.

Hoppas vi ses ikväll!

Knitarina sa...

Att sticka större är alldeles rätt.
Vill du ha lite bättre koll på resultatet kan du ta antalet maskor du får per dm och dela med det totala antalet maskor du ska sticka med för att få fram de mått du kommer att få.
T ex 100 m totalt med 20 m/dm som din egen stickfasthet ger 100/20 = 5 dm.
Hoppas jag förklarat begripligt...

Anna-Karin sa...

Jag har stickat den andra varianten av den tröjan i ett tunnare garn, det funkade. Jag stickade provlapp och räknade ut hur många maskor jag behövde av "nya" garnet för att komma upp i min bröstvidd. Sen tittade jag vilken av de andra storlekarna stämde med det antalet. Stickade efter vanlig storlek på längden och en större på bredden.