onsdag 10 juli 2013

Sy en knäppning på axeln!

Det råder semestertider och det blir inte så mycket bloggat, även om jag lyckas sy en del! Just nu pågår projekt omflyttning här hemma. Det är dags för Erik att flytta in på sitt rum, och det betyder att skrivbordet och datorn har fått flytta ner i källaren, till syrummet. Idag har jag målat väggarna i Eriks nya rum, och imorgon kommer svärfar och hjälper oss med tapetseringen. Kul!


Det betyder ju att datorn har varit lite otillgänglig, men nu tänkte jag svänga ihop ett inlägg! Jag ville visa er en body som jag sydde till Erik för ett tag sen, och samtidigt skriva lite om  hur jag syr en knäppning på axeln. Så, nu kör vi!

Sy en knäppning på axeln

  • Välj ett mönster med isydd ärm. (Jag har utgått från ett mönster från Ottobre 1/2012). Förläng bakstyckets ena axel med 4 centimeter och framstyckets ena axel med 2 cm. Se till så att det blir samma axel! :) Lägg till sömnsmån som vanligt på den andra axeln.
  • Stryk på remsor av vliselin på de förlängda axlarna - 2 cm breda (det glömde jag när jag sydde den här bodyn, men då förstärkte jag med en bit bomullsband bakom tryckknapparna istället).
  • Overlocka kanterna


  •  Sy ihop den andra axelsömmen


  • Vik ner 2 cm på fram respektive bakstycket. Pressa.




  • Sy en stickning på vanliga maskinen. Glöm inte att använda stretchnål!


  • Kanta bodyns ringning. Jag använder mig av kantbandaren till Janome Coverpro 1000 cpx, men gör som du brukar så blir det nog bra!



  • Såhär tjusigt ser det ut nu



  • Lägg framstycket ovanpå bakstycket och sy ihop styckena med en raksöm på vanliga maskinen.




  • Sy i ärmen. Var noga så att fram och bakstyckena inte glider isär.


  • Vik kantbandet tajt till baksidan och sy fast det med en stickning så nära kanten du kan.


  • Sätt två tryckknappar, en på kantbandet och en på axeln. Klart!



Såhär fin blev hela bodyn - älska turkost och rött tillsammans!


Om du undrar över något, eller om något är oklart, så hojta! Lycka till!

7 kommentarer:

Viktoria sa...

Vilken bra och tydlig tut! Lägger in en länk från min blogg :)

Ulrika sa...

Riktigt bra och tydlig :)

Jo sa...

Jättebra och tydlig tut, tusen tack !

Therese sa...

Tydligt och bra samt naturligtvis snygt resultat, som alltid!

Smilla sa...

Bra och enkelt förklarat, och superfin body!

Ingrid sa...

Vilken enkel beskrivning att följa! Jag är som vanligt imponerad av applikationen... En dag Anna, får du ett mail av mig!

Unknown sa...

Hej! Nu är ju detta ett gammalt inlägg, men hoppas att du ser min kommentar ändå :) knappen på axeln, hur får du dit den. Jag har provat att sätta tryckknapp genom dubbelt lager kantband, men det funkar inte. Så det jag undrar är om det finns särskilda knappar som har längre ”klor”? Du kanske iof klippt av kantbandet direkt på undersidan så att knappen bara sitter genom ett lager kantband? Men ändå intressant att veta vad det finns för lösningar, detta borde ju rimligen vara ett ganska vanligt problem i en kantbandares vardag :)