lördag 12 oktober 2013

Syskonmatchning i fleece!

Enda sen jag såg Knasans underbara fleecetröjor har jag varit sugen på att testa själv! Elsa har haft en favorit från HM, svart med vita prickar som har funkat hur bra som helst! Nu började den bli för liten, och vem vill köpa nytt på HM när man kan sy själv? ;)

Redan i våras köpte jag den här prickiga fleecen på rea på Ohlssons. 50 kr/m, det kallar jag fynd!

Tanken var redan då att det skulle bli matchande fleectröjor till barnen. Innan jag kunde köpa dragkedjor var jag tvungen att hitta passande mönster, och det visade sig vara lättare sagt än gjort. Jag ville nämligen ha ståkrage, inte luva, och det verkar inte vara någon favorit hos mönsterritarna i tidningen Ottobre. Det blev till att hitta på själv helt enkelt!

Här är Eriks tröja, med utgångspunkt från luvtröjan i Ottobre 4/2012, storlek 86.

Ändringar: 
Jag har förlängt bakstycket en aning och rundat så att framstyckets mittframkanter inte är helt raka. Jag gjorde en egen krage av en rak remsa som jag rundade i framkant. Kragen sydde jag fast som när man syr dit en fodrad luva, för att slippa få en ful sömnsmån i nacken. Sen overlockade jag ihop kragens kanter innan jag kantade hela tröjan med muddväv.


Elsas tröja är sydd i storlek 104 med utgångspunkt i en luvtröja från Ottobre 1/2012. 

Ändringar:
Varning för ärmarna på detta mönster! De var helt galet korta, tror jag förlängde dem 6,5 cm, och sen lade jag till extra tyg istället för mudden. Ärmarna blev som synes lite smala nertill, kanske klipper jag av dem och syr på en mudd istället.
Det är möjligt att jag förlängde mönstret något för att det skulle passa med dragkedjans längd. Kragen är även här sydd som en rak remsa, endast rundad framtill. Här hade jag inte kommit på det smarta med att "vändsy" kragens sömnsmån, så den är lite ful på insidan. Aja.



Plus med de här tröjorna:
Jag har sytt två otroligt gosiga och fina tröjor till mina barn. Det är faktiskt väldigt gulligt med syskonmatchning! Snygga dekorsömmar och egna förändringar av ett mönster - det gör mig stolt!

Minus med de här tröjorna:
Det hade varit bra med hängtamp och storlekslapp. Men det är småmissar som jag kan ha överseende med, men...
Dragkedjorna: Blä! Hur svårt kan det vara att sy på dragkedjor under kantband? Jo, jättesvårt! Det syns kanske inte på bilderna, men det är svajande sömmar och kantband som glappar så dragkedjan syns. Det var många fula ord när jag sydde de här tröjorna... Som tur är tänker man inte så mycket på det när de används, men det dröjer innan jag gör det igen...


Hoppas någon haft glädje av allt mitt svammel om mönsterförändringar och annat. en trevlig lördagskväll önskar jg er!

17 kommentarer:

Anonym sa...

Riktigt fina tröjor! Härlig färgkombo också! Jag är sugen på att testa jag också men drar mig lite för att sy i fleece och så är det ju dragkedjorna...
/Åsa

Alviti sa...

Oj, oj, oj vilken snygg tröja!

CatarinasPatchworkSytt&Smått sa...

Jag är så imponerad av dina alster, alltid så fina färg kombinationer. Jätte snygga stickningar på jackorna, har du en CP? Jag har så svårt att få till det på min maskin. Tack för att du delar med dig!

Anonym sa...

Jättefina, gillar också dina färger! Jag har sytt en i storlek 80 baserat på Ottobre 6/2012 teddy luvtröja. Jag gjorde också en egen ståkrage, ja varför alltid dessa luvor?? Jag kikade på ett par köpe fleecejackor när jag sydde och blixtlåset satt inte alls tänkt av kantbandet och löst så att säga så jag tänkte att min nog blev ok :-)
Lisen

Annikwa sa...

Vilka superfina och proffsiga tröjor! Jag HATAR dragkedjor, så jag undviker allt som har med dem att göra, vilket konstigt nog inte gjort mig duktigare på att sy i dem... Bra gjort av dig att brottas med dessa! De ser ju helt perfekta ut. Heja!

Anonym sa...

Hej!
Gillar att kolla in här på dina snygga kläder.
Varifrån har du beställt lapparna med ditt namn som du brukar sy fast i kanterna på kläderna? (Tror du har skrivit den för längesedan, men minns inte varifrån det var.)
Hälsningar Maria

annas alster sa...

Hej Catarina och tack för din kommentar! Jag har en cover pro och syr med de rekommenderade inställningarna, med reglaget för tjocka/tunna tyger till vänster. Lycka till!

annas alster sa...

Tack Lisen! Såhär i efterhand har jag tänkt att man kanske skulle sytt med dragkedjan synlig i mitten. Men när det blir som i mitt fall att jag försökt dölja den men inte lyckats
Överallt, ja, det känns ju inte helt lyckat! :)

annas alster sa...

Hej Maria! Kul att du kikar in. Lapparna är från lifestyle with love på etsy. Rekommenderas!

malida form sa...

Dina jackor är underbara Anna!
Precis det mönstret med korta ärmar sydde jag en velourjacka efter för ett tag sedan. Jag visste inte om det var jag som tabbat mig men nu förstår jag att det faktiskt är mönstret som är knas! Jag ficka skarva mina ärmar! Inte kul!

HiLi sa...

Vilka superfina fleecetröjor! Blått, vitt och rött samt prickar kan inte bli annat än bra! :-)
Fleecetröjor står på min "to do-list" men jag lyckas hela tiden skjuta det framför mig. De där dragkedjorna är inte så lockande att sy. :-)
/Kristin

Tidlös design sa...

Snyggt, snyggt, snyggt som vanligt Anna!
Är jag förvånad? Nej!
Du är otroligt duktig med din sömnad!
Hur får du till dekorsömnen så bra på alla dina plagg med cover pro?
För mig vill det bara bli snett och maskinan står och tuggar mm.
Tacksam för tips?

En av dina bloggläsare
Birgitta Arvidsdotter

Sofia / rufi design sa...

Tröjorna är verkligen fantastiskt fina! Och de där små problemen man stöter på brukar ju bli mindre gången efter och någon gång ska man ju lära sig brukar jag tänka (även om jag gärna vill ha allt perfekt från första gången). Och tack för meningen om den vändsydda kragen, den var till stor hjälp när jag skulle sy en luva härom dagen :-)

annas alster sa...

Hej Birgitta! Tack för din snälla kommentar! :) Det är lite lurigt med stickningarna på CP:n, men kul när det funkar. När jag syr ner ärmsömmar som här, så börjar jag sy på en annan liten bit tyg. Sen har jag reglaget för tunna/tjocka tyger till vänster, och de rekommenderade inställningarna. Om det är tjockt, som i det här fallet, så drar jag gärna upp diffen lite, kanske upp mot 1,5 för då känns det som att maskinen matar lite bättre. Lycka till! :)

annas alster sa...

Haha vad bra att jag kunde vara till hjälp Sofia. Jag orkade inte beskriva riktigt hur jag gjorde, så jag förstår inte riktigt hur du kunde bli hjälpt av det där babblet! :) Men bra iallfall! :)

annas alster sa...

Ja, jag minns din tröja Malin och jag kikade på den innan jag skulle sy den här. Passade på att kontrollmäta ärmarna, och de var ju som sagt galet korta. Skumt!

MESTHER sa...

Vilken fantastisk färgkombo det blev!! Blir väldigt sugen på overlock när jag ser dessa sömmar. :)