söndag 9 december 2012

Pepparkakströja

För någon vecka sedan försökte jag och Magnus förklara för Elsa vad ett Luciatåg är. Vi visade bilder på barn som lussade runt i lucinattlinnen, tomtedräkter och pepparkaksutstyrslar. Sen försökte vi forska i vilken karaktär Elsa kunde tänka sig vilja vara. Till vår belåtenhet valde hon pepparkaka (efter att förtsahandsvalet katt hade gått bort). 

Jag började spana efter lämpliga kläder att ha på sig, men då kom Snål-Anna fram. Varför lägga 200 kr på ett plagg som bara skulle komma att användas en endaste gång?

Fram med brun jersey, några vita knappar och vit spets: Tada!

Tyget räckte precis på centimetern till en tröja i storlek 98. Inte ens rynkade ärmar fick jag till, så det fick bli vanliga prydda med lite spets.

Fusksprundet gjorde jag genom att klippa ut en mall i kartong, sy rynktrådar i tyget och forma tyget kring mallen. Det var kanske inte riktigt lika lätt som det låter, men det gick till slut. Jag strök vliseofix på baksidan av fusksprundet och limmade fast spetsen med min limpenna från Bibbis. Totally stable på baksidan, och sen var det "bara" att sy fast hela härligheten. När tröjan var klar såg jag att sprundet ändå hade hamnat lite snett. Äsch.


Material:
Brun jersey och interlock från Jny. Inte så daskigt brun som på de tråkiga bilderna såklart. Spets från Göksäter.

Mönster:
Ottobre Creative Workshop 301, vad annars? :)

Sämsta:
Det sneda sprundet. Men jag orkade bara inte göra om. Det får duga helt enkelt.

Bästa:
Att Elsa kommer vara så söt i den här tröjan, brun velourkjol, vita strumpbyxor och kanske en liten korg med pepparkakor i handen! :)

8 kommentarer:

Tidlös design sa...

Hej Anna!

Vad duktig och påhittig du är!
Din lilla flicka kommer att bli en fin pepparkakstjej i lussetåget....

Hur fungerar det med limpenna, har läst att du använt det ibland. Sitter det efter tvätt?

Birgitta

Smilla sa...

Vilken superfin pepparkakströja!! Tösen kommer vara jättefin i Luciatåget, och de andra tillfällena hon använder tröjan förstås!
Jag har precis sytt fast muddar på sonens köpta pepparkaksdress, han är på 3:de året med samma dress. Första året uppfållad i ärmar och ben, andra året nedsprättad och nu med tillagada muddar...men sen är det nog kört ;)

Slow-Eva sa...

Förra året hade vi en liten tomte här hemma. I pr har vi en lucia sim övar nästan varje kväll. Jag tror det var alla ljus i kronan sim avgjorde :) Vi fyndade ett nattlinne på loppis för 30 kr. Som hittat!
Vi går nog igenom ungefär samma sak nu med våra barn. De måste vara rätt jämngamla :)

annas alster sa...

Hej Birgitta och tack för din kommentar. Limpennan använder jag istället för nålar kan man säga, så jag syr fast det jag har limmat så att säga :)

Fangoria sa...

Supersöt blev den!! Vilket jobb! =)

Syserine sa...

Himla fin! Storasyster hade en pepparkakstunika för två år sedan, den gick hon i hela vintern..

KÄMPA by JP sa...

Hej!
Hade precis samma idé till lillebror här, men en röd med svarta detaljer :) Håller med dig, att köpa ngt dyrt i dålig kvalitet som ska användas en gång! De här funkar ju även under andra omständigheter än tåg!

maria syr och så vidare sa...

Superfin, gillar verkligen spetsen!