måndag 8 april 2013

Ballongtröja

Har ni kikat in hos den finska bloggaren RuttuNuttu nångång? Om inte, gör det bums! Hon är duktig bortom alla gränser, speciellt på applikationer. Eftersom mina kunskaper i finska är rätt så begränsade och Google translate är rätt så värdelöst så nöjer jag mig med att titta på bilderna. Det räcker ganska långt som tur är och det är inte utan att man blir inspirerad! Applikationsdags it is!

Tyvärr är jag ingen hejare på att teckna. Eventuellt hade jag lite mer talang när jag var yngre, men eftersom jag inte har underhållit den så är den som bortblåst. Istället spanar jag hela tiden efter fina figurer och illustrationer som jag kan sno och sätta på en tröja. Helmönstrat i all ära, men ibland är det skönt med något lite lugnare, som dessutom ger mig utmaningar rent sömnadsmässigt!

Motivet till den här applikationen har jag lånat från Ballongspelet? De flesta med barn i treårsåldern torde känna igen sig. Om inte, löp och köp! Ett jättebra och roligt spel för de minsta. Hursomhaver. Elsa fick sitt spel i höstas och sen dess har jag blivit jätteinspirerad till applikationer varje gång vi har spelat. Och nu blev det äntligen av!

I spelet sitter det en flicka i ballongkorgen också, men henne rationaliserade jag bort. För mycket pill helt enkelt!

Applikationen har jag gjort efter Blomma åker vagns förträffliga beskrivning. Totally stable på baksidan och vliesofix under de påsydda delarna.

Anledningen till att jag dragit mig för att göra det här motivet är alla dessa ballongsnören. Jag kände mig osäker på om det skulle gå att sy raksömmar genom enkel jersey. Det återstår att se hur det blir när man använder plagget, men det känns helt ok! Jag använde stretchnål, hade som sagt totally stable på baksidan och sydde med dubbel sytråd och raksöm på gamla Huskvarnan.


Applikationerna är utklippta i Stoff och Stils muddväv eller Hilcos interlock och fastsydda med raksöm. Jag vet att man kan sy fast dem med tät sicksack men jag får inte det att bli snyggt med min maskin. När man gör såhär så krullar kanten upp sig en aning såsmåningom. Men det gör inte så mycket tycker jag. Och dessutom är det enkelt att få ett snyggt resultat!

Själva tröjan är till Elsa och sydd i storlek 104. Mönstret är ottobres creative Workshop 301, den smala varianten. Fast jag breddade den lite över magen. Elsa är ju när allt kommer omkring inte direkt pinnsmal :) Tyget är underbar jersey från Znok. Så fantastiskt mjuk och dessutom ekologisk. Alla tummar upp för den!

Nu fortsätter jakten på roliga figurer att applicera. Har ni några tips på vart jag kan leta?

10 kommentarer:

Smilla sa...

Oh så söt! Tänkte på ballongspelet direkt jag såg bilden. Applikationer är jättekul, jag brukar dock inte våga sy med raksöm men jag kanske ska prova. Det är ju onekligen lättare att få snyggt!

Ugglan sa...

Snyggt! Jag är också sjukt imponerad av henne!

Funkar det inte med raksömmen som ballongsnören kan man ju alltid göra tät sicksack över ett litet snöre. (kolla in på min blogg på fredag för ett lämpligt pressarfotsinlägg...:) )

Syserine sa...

Ritböcker kan vara ett bra ställe att titta!

AnnaMalinska sa...

Helt underbar.

Memmels morot sa...

Fint! Jag tänkte också testa en applikation snart, det blir väl så när man läser ruttu nuttu flitigt! Har faktiskt köpt alla tillbehör så det är väl bara att köra. Man blir ju sugen på att skaffa ett litet lager velorspill, men vanlig trikå är ju också snyggt.

Kan du inte sy kedjesöm med coverpron till ballongsnörena, det blir ju elastiskt?
Jag har fått eriks farmors halvgamla huskvarna, den har såndär satängsöm eller vad det heter, jättetäta raka stygn på tvären, det ska jag testa om jag vågar.

Jag brukar göra bildsökning på google, det går ju snabbt att scrolla igenom många bilder och sen rita av nåt lämpligt och justera lite. Sök på tex fågel + siluett. Ugglor är ju fint också, jag har just broderat en på en body. Ruttu nuttu har ju gjort endel schyssta applikationer med förstorade delar av tygets mönster (http://ruttu-nuttu.blogspot.se/2013/01/viidakon-kuningasta.html).

Maria sa...

Jättefint, och härliga färger i lagom dos! Jag har en fråga: när du syr med dubbel tråd, trär du båda trådarna på samma sätt och genom nålsögat tillsammans eller hur fungerar det?

Åsa Tidqvist sa...

fantastiskt snygg!

annas alster sa...

Tack Maria! Ja precis så som du beskrev. Så enkelt men så effektfullt! :)

annas alster sa...

Jo jag tänkte på det där med kedjesömmen, men alla coverprons sömmar är ju så dryga att fästa så det gick bort... Jag vill också ha satängsöm! :)

Alice BraLLan sa...

Jättesnygg! Jag måste komma igång med fler applikationer.

Som svar på din fråga hos mig: Tack! Jag brukar faktiskt köra enligt de inställningar som står på själva maskinen. För tjocka tyger 8-6-6-3, längst stygnlängd och diffen runt 1.

Förresten; såg du att rutt-nuttu måste byta namn eftersom någon annan registrerat det före henne.