tisdag 21 juni 2011

Fållhjälp!

Hallå! (Varning för avslöjande av totalt ovetande ang. mönsterritning)

En sak som jag alltid funderar på när jag gör t-shirtar. Hur är det egentligen med fållen? I tex Ottobremönster. Det där strecket längst ner, är det där sömmen ska vara sen när t-shirten är klar, eller är det en markering för vikning? Nån gång har jag fått för mig att ottobre har lagt till 2 cm för fåll och så lägger man till 1 cm själv?

Hur gör ni - eller - hur ska det vara?

5 kommentarer:

Fröken Pimpinett sa...

Det är olika från mönster till mönster om sömnsmån är inräknat. I Ottobre har jag för mig att de har lagt till 2 eller 3 cm för fåll längst ner och att man bara ska lägga till sömnsmån på övriga sidor (det står på sidan innan alla mönsterbeskrivningar är i tidningen).

Kånkarong sa...

Den streckade linjen i Ottobre är där man viker för fållen, så tröjans nederkant. Jag tycker deras tillägg för fåll är lite lite ibland, så kan lägga till någon ytterligare cm. Det är som man tycker.

Saga sa...

Jag skulle behöva tips inför mitt kommande symaskinsinköp.. Jag är sugen på att börja sy lite barnkläder men funderar på vilka sömmar (för elastiska tyger) maskinen bör ha? Det är ingen värstingvariant jag tänkt mig utan en "vanlig" symaskin men skulle gärna vilja kunna sy byxor, bodys och få till fina kantband ändå? Har du lite tips så uppskattas det! =)

annas alster sa...

Hej Saga!

Tyvärr kan jag nog inte komma med så många tips. Jag har ju en overlock och så en vanlig maskin, en grön urgammal huskvarna utan komplicerade sömmar. Det är ju overlocken som sköter stretchsömmarna i mitt fall.

Men om den maskinen du köper bara har någon stretchsöm så ska du nog kunna sy allt du vill! Till kantband kan du då sy på bandet med stretchsömmen och sen sticka ner det med tvillingnålen.

Tips på märken och så har jag alltså inte, men fråga i din symaskinsaffär. Lycka till! :)

Jonna sa...

Till Saga: Bernina är alltid bästa valet tycker jag! Jag brukar sy i trikå med vanlig maskin och trikåsöm. Innan jag fick denna maskin så gick det även med lätt sicksack på en vanlig uråldrig maskin:)

Anna, jag instämmer med kånkarong, det är vikningen. Instämmer även i att deras modeller ofta är lite korta, jag brukar lägga till lite extra längd i nederkanten.

Och en tredje sak. Jag ritade om solhattsmönstret så att det blev ett bredare brätte bak, har en sovande fröken så jag har inte provat ännu men det verkar lovande:)