tisdag 29 november 2011

Om moln och kopior och sånt

Det blev en liten diskussion i kommentarsfältet när jag häromdan skrev om de nya retrotygerna som Ohlssons har tagit in. Jag undrade om de var en kopia på samma sätt som Jny:s moln kopierades tidigare i år. Någon menade då att det inte var så mycket att bråka om eftersom  Jny:s molntyg redan var en kopia av Gunilla Axens klassiska molntyg. Här får ni min syn på saken!
Gunilla Axéns klassiker Moln

Jag tycker att Gunilla Axen har designat ett underbart tyg som förmodligen kommer att vara populärt under lång tid framöver. En riktig klassiker helt enkelt.  

Att Jny Design också har tagit fram ett ett populärt tyg är det ingen tvekan om. Man har sett det på var och varannan syblogg de senaste åren, och vi är många som aldrig tröttnar på dessa moln. Men är det en kopia av Axéns tyg? Nej, jag tycker inte det. Ett tyg med moln kan inte se ut på så många olika sätt, och att båda tygen har ett moln-motiv kan jag inte se som ett plagiat.

Jny Designs populära molntyg

De molntyger (och husvagnstyger) som däremot går att finna på lokala tygaffärer, de ser jag som ett rent plagiat av Jny:s designer, och dessutom har jag förstått att de håller en sämre kvalitet än originalen. Synd och skam, det är vad det är. 

Molnkopia

Original           Kopia


Och det var därifrån min tankar kom, om retrotygerna som Jofotex har fört, var schysst inköpta av stora tygkedjan, eller en dålig kopia. På den frågan tror jag mig ha fått svar, men om ni har något att tillägga i debatten så är det bara att skriva en kommentar.

4 kommentarer:

Dödergök sa...

Intressant inlägg och jag håller med dig. De båda molntygerna är inte särskillt lika, moln är ju moln liksom, hur olika kan det bli? Däremot husvagnarna är en ren kopia. En dålig kopia dessutom.

SaKa form sa...

väl talat anna!
det jag menade i tidigare kommentar var inte att det inte är något att bråka om. mer att det är så det är, man får kopiera till viss del och inspireras av andras design och skapande. många designers och konstnärer jobbar ibland så som med parafraser...svar på andras skapande. lagligt rätt (om man inte blir stämd av ett stort rikt företag) men är det moraliskt rätt?
moln är ganska komplexa och varierade former...liksom skapandet. tycker jag.

himla intressant diskussion!
tack!

od Andulky sa...

Bra skrivet!! Håller helt med dig!

Alice sa...

Jag hade faktiskt inte sett detta innan jag skrev mitt om saken. Husvagnarna är ju ett rent plagiat helt klart. Men jag har som du vet köpt husvagnarana ändå. Mycket tack vare att JNY slutat med dem. Jag hade hellre haft JNY:s kvalitet än Ohlssons.