söndag 27 november 2011

Tankar om allt det här vi håller på med

Jösses. Nu är jag marknadstrött. Efter tre dagar marknad så blev det lite mycket. Idag när jag satt på Kumla bibliotek hann jag tänka många tankar om min sömnad, varför man syr och hur man tänker kring tyger och utbud etc.


Nåt som många säkert känner igen sig i, är ju att det inte blir roligt när det blir för mycket. Att sy väldigt många mössor är ingen glädje för mig. Att däremot sy ett matchande set med body och byxor, det ger mig mer skaparglädje, trots att jag inte får någon vidare lön för mödan. Men min sömnad ska ju ha fokus på glädje, inte lön. Så är det ju bara.


Och så var det det här med tyger. Jag försöker mer och mer tänka att jag köper hem av de tyger som jag verkligen gillar, inte de jag tror att kunderna vill köpa plagg i. Då förloras ju en del av mina alsters själ. På nåt vänster. Hänger ni med mig?


Som det här tyget. Jag gillart rent spontant. Men ändå inte. Är det bara jag som stör mig på att träden liksom växer på älgen?


Nä, det här är inget tyg för mig och Elsa. Alltså får det inte komma hem till mig.


Hur som haver. Jag är trött som en gris, och vill bara visa er nåt fint som var en julklappsbeställning: 
Kanske den finaste bodyn jag har sytt ever. Resten av tyget har jag sparat till en eventuell framtida bebis. Det var allt för mig. Får se när jag återkommer. Jag ska bli lite bättre på att ligga i soffan nu. Det har jag bestämt. Kram på er!

13 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Precis!
Det ska vara ROLIGT!
Det koncentrerar jag mig på lite extra just nu :-)
Ha det gott!

malida form sa...

Håller med! Det känns inte kul att skapa under press, särskilt inte massproduktion. Det roligaste är plagg som redan har en adress när man sätter händerna i tyget, tycker jag! Gillar din ambition om att ligga mer på soffan, man behöver det också!

Karin sa...

Amen Anna! Du beskriver det så bra! Ja, trädet växer på älgens rygg och det ser ju inte klokt ut. Jag ska också bli bättre på att bara ligga på soffan lite mer. Men du... Fortsätt skriva dina sköna inlägg. De piggar sannerligen upp!

Marina sa...

Det var jättetrevligt att träffas!

Hannes blev nöjd med sin skogsmössa, för min del räcker den 30 cm snutt jag köpte ( skulle inte kunna se det på en hel tröja). Jag irriterar mig mest på björnen som går uppe på trädet ;).

Dödergök sa...

Du tänker helt rätt kring ditt hantver tycker jag. Det är därför som jag inte säljer utan ger bort i present istället. Vill inte vara kundanpassad utan behålla min känsla av vad jag tycker om. Men nu är ju jag glad att du säljer saker eftersom jag fick chansen att ge bort världens finaste julklapp till världens finaste systerson! :)

Två Små Gryn sa...

Förstår precis vad du menar. Man ska köpa och sy det man själv tycker om inte vad man tror andra gillar. Det blir bara fel och så blir det tråkigt och jobbigt att sy den där beställningen som man egentligen inte gillar...
Bodyn och byxorna var underbara! Och jag håller med om tyget, det kommer inte hemma till mig heller!

Hanna sa...

Känner igen mig, efter en marknad är man helt slut fysiskt och mentalt. Känner knappt för att sy. Det ska ju vara roligt! Bodyn och byxan är jättefina!

Jonna sa...

Jag vet vad jag tycker är fel med det tyget. Det är varken snygga stilrena figurer på enfärgad bakgrund (som tyget på bodyn) eller fina figurer som är integrerade i bakgrunden (som tex djungeltyget eller fantasiskogen från znok) utan nått mellanting. Figurerna är liksom utslängda men på en platt bakgrund och för mig funkar det inte alls. Sen sitter ju trädet tokigt till också såklart.

Angående det övriga så håller jag helt med och instämmer med andra kommentatorer att det är därför sälja inte passar mig. Men att köpa det man gillar och sy för försäljning av det är ju en fin medelväg:)

Sandra sa...

Bodyn och byxorna är verkligen jättefina. Håller med dig om tyget. I första anblicken ser det fint ut men när man sedan granskar det ser det lite illa ut. Klart det ska vara roligt att skapa. För mig är lönen att få se mina barns glada ansikten. Oftast får dom hjälpa mig med beställning av tyger.

od Andulky sa...

Kan bara hålla med ;-)
Fin blogg du har!
/Anna

Nilla sa...

Fick du nåt sålt på marknaderna då?! För det tycker jag är roligt, när man syr nåt som andra gillar tillräckligt mycket för att betala för det...

Åsa Tidqvist sa...

Jag läser, jag begrundar och jag förstår precis vad du menar - har ju själv rannsakat mig själv vad gäller just mitt företag - att inte JOBBA jämt, sen kommer jag ju såklart sitta o sy ändå, men inte beställningar osv... Sen efter marknader och dyl så är man ju så trött och tömd på sylust...kram på dig!

Anonym sa...

Läste ditt inlägg och började fundera lite. Jag förstår vad du menar. Jag är själv fotograf och vill göra de bilder som känns rätt inom mig, i min själ och inte de som är populärt just nu på marknaden.
Jag håller främst på med konstnärligt fotografi vilket jag älskar och brinner för. Dock behöver jag även arbeta kommersiellt FÖR att SÄLJA och för att skrapa ihop pengar till mitt skapande, mina egna projekt och mitt levebröd.

Jag ser inte att det ena måste ta ut det andra. Utan att det för mig som är egenföretagare är NÖDVÄNDIG att sälja för att jag ska kunna betala mina utgifter.

Väldigt många mössor eller kommersiellt fotografi, you name it. Om din fokus är glädje och inte lön antar jag att detta är en BISYSSLA för dig och ber dig ha i åtanke att det finns de av oss som driver små enskilda företag och är BEROENDE av inkomst.