lördag 30 mars 2013

Egen puffärm

Under veckan som gått har jag sytt massor. Var ju tvungen att sy ikapp veckan i fjällen :) För att ni inte ska smälla av av alla dessa bodys och tröjor så får ni kika på en t-shirt som jag sydde till mig själv igår.

Jag blir mer och mer intresserad av mönsterkonstruktion och vill gärna lära mig hur jag kan förändra grundmönster efter egna önskemål. Har ni kikat in på ekåå:s blogg? Hon har flera användbara tutorials, och nu senast har hon gjort två fina genomgångar om hur man kan förändra sitt grundmönster. 

Ursprungsplanen var att göra rynk i ringningen, samt en liten puffärm, men sen bestämde jag mig för att ta en sak i taget. Puffärm fick det bli.

Jag använde mönstret Rose top från boken Sy! av Jenny Hellström. Den gamla ärmen delades i två, och så drog jag isär mönstret 4 cm och höjde ärmkullen med 2 cm. Har även läst att man kan klippa ärmen i flera delar, vad är fördelarna med det? Är säkert någon kunnig som läser här.


I ärmslutet sydde jag i ett framilonband och sen bandkantade jag med samma tyg som toppen.


Ärmkullen rynkades med rynktrådar. På första försöket blev ärmen lite väl puffig, så jag sänkte ärmkullen med en halv centimeter och spred ut rynket mer över axeln.


Tyget har jag köpt i facebookgruppen Tygsamlarna, det är en tunn och skön bomullsjersey, perfekt till vuxentoppar. Jag köpte 80 cm, orkar inte ha massa småslattar över. Tyget räckte precis, men jag hade inte utrymme att tabba mig med kantbanden. Som tur var blev de bra på första försöket.


Jag tycker att den lilla diskreta puffärmen lyfter hela t-shirten utan att vara för mycket. Nu har jag fått mersmak. Kanske vågar jag mig på ett litet rynk i ringningen nästa gång?

10 kommentarer:

Le Petit sa...

Vad fin den blev! Håller med att puffärmen lyfter en "enkel" t-shirt.

Benglan sa...

Den är jättefin! Jag måste också testa puffärm.

annas alster sa...

Tack Ida och Benglan! Ja puffärm är så sött, både på vuxna och barn tycker jag :)

Sofia / rufi design sa...

Superfin! Om du skulle klippa isär ärmen istället för att klippa jack skulle ärmen bli större även nedtill. Vill man ha puff/rynk både vid axelkullen och vid ärmslutet är det ett smart sätt.

ekåå sa...

Vad fin den blev! Så söt!
Ps. Om man vill ha jättemycket puff eller till exempel en fårbogsärm så behöver man klippa upp ärmen på flera ställen. På så sätt ökar man vidden proportionerligt över ärmkullen :) Ds

Gelememos sa...

Jättesöt!

Miiaoo sa...

Toppen är ju jättefin! Men jag är impad över att du är så fin på bilderna också! Bilden på fejjan gör dig inte riktigt rättvisa tycker jag. Hoppas att du förstår att det är en komplimang och inget annat. :)
Både du och toppen är så snygga i vårsolen! Du gjorde verkligen den ärmen perfekt, lite puff men ändå lite extra i all enkelhet. Gillar massor!

annas alster sa...

Tack alla, vad glada jag blir över era kommentarer!

Miiaoo... Roligt att du skriver som du för, jag tar det som en komplimang och att det är dags att byta profilbild hihi :) Det är jättesvårt att bli fotad tycker jag men igår gick det förhållandevis bra. Roligt att du gillade toppen! :)

Thea sa...

Jättefin! Och jag håller med om att mönsterkonstruktion är sjukt kul!

Linda sa...

Jättejättejättesnyggt!