torsdag 18 april 2013

Vändsydd biltröja och liten tutorial

Är det någon mer än jag som blev chockad över det varma vädret i tisdags? (eller stormen igår och ösregnet idag??) Att Erik satt med fodrad manchesteroverall i vagnen kändes lite fel. Därmed fick jag mig en spark i baken att sy den där luvtröjan som jag har haft i huvudet så länge.

Från början hade jag tänkt sy av samma mönster som tröjan till lillkusin, men sen bestämde jag mig för att variation förnöjer. 
Inspirerad av den tokfina luvtröjan hos Tjabos Skat letade jag upp mönstret som finns i Ottobre 4/2012.

Jag började rita av mönstret igår runt lunch, och imorse kunde jag sätta dit knapparna. Det är verkligen roligt att så snabbt kunna gå från idé till färdigt resultat!

Collegetyget är från Hilco, jag köpte det när Sydilla reade ut det i januari. Billigt och bra! Färgåtergivningen på bilderna är inte den bästa, biltyget har en botten som är mer petrolfärgad än turkos. Ursprungsplanen var att ha röd och vitrandigt foder, men i sista stund ändrade jag mig och drog fram en bit turkosrandigt från Stoff och Stil istället.

Det var på millimetern, eller rättare sagt, jag hade inte ens 1 millimeter till godo när jag klippte ut fodret. Gissa om jag blev sur när det verkade som att tyget inte skulle räcka? Och gissa om jag blev glad när det gjorde det...


Och ännu gladare när jag lyckades få till den här mönsterpassningen i fodrets ärmsömmar, eftersom jag absolut inte kunde ta hänsyn till det när jag klippte till. Flax!!!

Även ärmmuddarna är vändsydda. Det var egentligen inte så svårt, bara man tänker till lite. Jag hade en bild i huvudet från forumet Vi Sytokiga, av att ärmarna skulle pussas när man sydde fast dem i varandra. Då gick det finemang :)

När jag plockade fram den röda muddväven så insåg jag att jag inte hade en tillräckligt lång remsa att kanta hela tröjan med. Efter lite mutter fick lösningen bli att skarva kantbandet på samma sätt som när jag syr filtar. Jag såg till att skarven hamnade mitt fram, och valde att låta den framkanten ligga underst vid knäppningen. Nu ser jag att knappen tryckt ut kantbandet lite, men jag tycker ändå det blev en diskret nödlösning.Den här gången försökte jag inte ens kanta tröjan med bandkantaren till coverpron, utan kantade "manuellt" på en gång. När jag stickade fast kantbandet med coverpron så drog jag reglaget för tjocka/tunna tyger till vänster. Sömmen blev riktigt fin, och med clearviewfooten är det lätt att ha kontroll så man inte halkar utanför.Eftersom hela tröjan är vändsydd och kantbandet går runt om hela plagget så finns det ju inget riktigt naturligt ställe att börja och sluta kantningen på. Jag blev så nöjd när jag kom på hur man ändå kunde få till det på ett snyggt sätt. Här kommer en liten tutorial!

  • Sy på remsan räta mot räta. Lämna en liten bit när du har kommit runt. På bilden syns starten till höger och slutet till vänster.
  •  Vik ändarna så att remsan ligger slätt mot tyget, klipp av överflödigt tyg.

  • Sy ihop remsorna med raksöm

  • Klipp av sömnsmånen så nära sömmen som möjligt

  • Overlocka ihop den sista biten, över skarven du nyss sytt.

  • Vik över kantbandet och nåla innan du syr med coverprons tvillingsöm eller hushållsmaskinens tvillingnål.

Här ser ni det färdiga resultatet:

 
Jag blir så glad när jag tar mig tid att sy lite mer arbetade plagg. Det är otroligt roligt, lite utmanande och gör att sysuget bara ökar. Jag är redan sugen på en till sån här tröja. Är det någon av er som läser som har sytt en? Kan ni inte länka till bilder? Jag har försökt googla, men får inte fram så mycket.

Nu ska jag gå och ta mig en lur på soffan. Erik har börjat ta napp och går numera med på att somna inomhus. Då kan man sova en stund utan att vara på helspänn och lyssna efter ljud från vagnen. Må så gott och en liten eloge till dig som läst ända hit! :)18 kommentarer:

Lillepill sa...

Jättefin! Jag sydde en liknande förra året efter ett ottobre mönster men minns inte vilket nummer nu. Jag är ju inte lika duktig som du men om du ändå vill se den kommer en länk här.
http://lillepill.blogspot.se/2012/05/algar-och-bjornar.html

Slow-Eva sa...

Otroligt fin och du är ju verkligen bra på det här!

Pysselpinglan sa...

Hihi det här hade jag behövt läsa igår när jag sydde en omlottbodymed kantband hela vägen runt. Gjorde som du med undantag av att jag inte sydde ihop dem med raksöm innan jag vek över. Fast nu vet jag ju :) Och bodyn blev ändå inte bra :p (mönstrets fel) Tack för tuten :)

Pysselpinglan sa...

haha det där lät drygt ser jag nu, menar att vi skyller på att det var mönstrets fel :) har inte lyckats sy en enda bra body.. :(

Linda sa...

Det är ju inte klokt så duktig du är! Jag förstår inte hur du har tålamod med allt pill, men blir alldeles lycklig av att det finns människor som kan sånt här! Så fin!
Nu är det inte långt kvar tills vi får användning av "din" karamellfilt. Det ser vi fram emot, av flera anledningar!

Linda L sa...

Åh så fin! Och så trevlig och bra beskrivning. Den lägger jag på minnet inför framtida projekt!

Emsters Alster sa...

Jättefin hoodie, ska göra den här till min minste snarast. Ska ha pussen i åtanke 😄

Marie sa...

Riktigt fin tröja.

Gelememos sa...

Galet fin tröja! :) Tack för tuten!

annas alster sa...

Tack för alla fina kommentarer! Lillepill - klart jag villse din tröja, den var ju jättefin!

Pysselpinglan: på en body funkar det ju bra att avsluta och börja kantbandet i en sidosöm?

Helen Puppan sa...

Superfin. :-) Sparad som inspiration.

Smilla sa...

Så snygg och vårhärlig kofta!!
Jag gör som du när jag kantar runt. Enda skillnaden är att när jag syr ihop kantbandet så syr jag på diagonalen (som snedslå är skarvad). Anledningen är att då blir sömsmånen inte på samma ställe på de 3 el 4 lagren. Då blir skarven väldigt "platt" och diskret. Bara ett tips!

annas alster sa...

Tack smilla! Tack för tipset. Just så gjorde jag bär jag skarvade själva remsan, men jag tänkte inte på att jag kunde göra på samma sätt när jag kom runt :)

Miiaoo sa...

Jisses så snygg! å Så proffsigt välgjord!!! Wow säger jag bara!

Hanna P S sa...

Å, så fin, vill verkligen göra en liknande till min bebis. Tid önskas...

Pysselpinglan sa...

Det var en omlott body så det gick hela vägen runt :)

Pysselpinglan sa...

Och det var inga sidosömmar, det var ett mönster i ett helt stycke...

Jennie sa...

Åh, tack för tut! Allt du gör blir så välsytt och snyggt! Toppen med lite tips till en slarvmaja som jag! :)