torsdag 2 maj 2013

Plagg i finaste tygerna

Jag har länge varit sugen på att sy tunikan Dreamland från Ottobre 4/2011, men inte kommit till skott. Jag ritade till och med av mönstret för flera månader sen, men det har ändå tagit sin lilla tid... Grejen är ju att när man väl syr någonting nytt så är det såå mycket roligare än att sy sin hundrade body, även fast bodys också är roliga att sy. Det är bara en tröskel man ska komma över helt enkelt.

Efter lite research i gruppen Vi sytokiga och lite jämförande mot andra mönster så förlängde jag ärmarna 1,5 cm och fram och bakstycke 5 cm. 
Ärmarna på den här tunikan blev en historia för sig. Först rynkade jag ärmsluten med framilonband. Katastrof, jag fick det inte jämnt. Sen testade jag att rynka genom att dra upp tråspänningen på overlockens nåltrådar. Det blev fint, men lite stumt, men jag sydde ändå på kantband och gjorde klart hela tunikan. Sen såg jag att overlocksömmen stack fram under kantbandet på ena ärmen. Sprättade frenetiskt för att inse att det inte gick att få bort på ett snyggt sätt. Sprättade bort kantbandet, rynkade med rynktrådar. När jag kantade försvann hela rynket, så det blev till att sprätta igen och ta fram framilonbandet. Öööööh. Till slut blev den vänstra ärmen är rynkad med overlock, och den högra med framilon...


En annan klurig sak var att få till det lilla söta sprundet mitt fram. Egentligen skulle det vara helt runt, men jag fick inte till det, så jag sydde av kantbandet från baksidan så att det blev som ett litet v. Inte helt perfekt, men good enough.


När det kom till ringningen var det dags för det där framilonbandet igen. Den här gången gick det över förväntan! Men jag tycker det är lite svårt att få kantbandet snyggt över framilonbandet - som ni ser på bilden så blir det lätt lite buckligt. Är det någon som har tips?

Såhär ser tunikan ut på. Jag är helt kär i modellen och det blir säkert flera. Tänker mig att den är ännu finare till tajts än mjukisbyxor som Elsa har på sig på bilden. 


När jag ändå hade coverpron trädd med petrol så passade jag på att sy en body till Erik.

Jag bara älskar det här tyget och har sytt en topp till mig själv också. Så att jag och Erik kan matcha liksom :)

Mönster:
Tunika från Ottobre 4/2011, storlek 104. Body, omgjort från Ottobre 6/2012, storlek 80.

Material:
Jersey från Znok/lillestoff och enfärgad jersey från samma ställe till kantband. Det är bra pilligt att kanta med jersey, men det blir väldigt fint resultat!


12 kommentarer:

Madde sa...

Så himla fina! En dag någon gång ska vill jag också kunna sy så fint, när jag börjar jobba och får råd vill jag gärna beställa några plagg av dig!

Linda L sa...

Fin! Och toppen att du delar med dig av dina erfarenheter!

Malin sa...

Jag är imponerad av hur snyggt du syr i trikå. Jag försöker men ger upp och återgår till jeans och bomullstyg gång efter annan. Att bara sy en body så där i förbifarten...det skulle va' nåt!

Cecilia sa...

Jättefint du fått till det! Jag känner igen processen med den där rynkningen. Har också sytt den här toppen och de där ärmarna var supersvåra tyckte jag att få till. Ser lätt ut, men det är det inte :-) Bra jobbat.

Annikwa sa...

Men åååh jag som precis bestämt mig för att jag inte behövde köpa de där tygerna! Nu måste jag ju det, när du visat vilka fantastiskt fina plagg det kan bli av dem!

annas alster sa...

Tack för era fina kommentarer, vad goa ni är! Madde, du är mer än välkommen att beställa när det passar plånboken. Fast då kanske du har fått snits på det så du kan sy plaggen själv :)

Gelememos sa...

Så fina plagg!

Anonym sa...

Superfint! Jag älskar allt du syr och hämtar jättemycket inspiration från din blogg :)

En fråga; när du kantar med jersey töjer du remsan på liknade sätt som när du använder interlock och muddväv eller låter du den vara lika lång som halsöppningen? Det kanske är svårt att svara på om du använder en bandkantare. Jag har bara en vanlig symaskin, då min syhobby precis har kommit igång och jag hoppas att jag ska klara mig ett tag till med endast den.

Tack på förhand!

/Erica

Ugglan sa...

Supersnyggt Anna, du är allt bra duktig du!

annas alster sa...

Vad roligt att kunna inspirera Erica! När man kantar med Jersey så måste man dra i remsan precis som med muddväv. Lycka till!

Jennie sa...

Åh guuud vad fina!!

Matilda sa...

Snyggt! vad kul jag råkade hitta hit, ritade nämligen av samma mönster från ottobre i förmiddags o har kommit så långt som till framilonbanden men har inget hemma.
Kul att se hur du fixat de =)