söndag 30 januari 2011

En fin jobbig klänning

Igår var jag på en härlig sydag hemma hos fina Petra och jag fick möjlighet att förverkliga en klänningsidé som jag fått! 


Inspirerad av fina klänningar jag sett på Lindex och såklart på bloggar runt om så bestämde jag mig för att testa fuskfickor och fusk-farfarsknäppning. Mycket fusk här.


Den här klänningen var lärorik att sy. Det blev några fula ord på vägen.

  • Det första som var lite klurigt var "knäppningen". Jag klippte ut två korvar av muddväv, sydde ihop med raksöm och vände. Pressade och sydde fast. Hm. Väldigt vad det drog sig. Andra försöket blev ok, inte perfekt mönsterpassning dock. Lite vlieselin hade kanske varit bra, trodde Petra. Vad tror ni?


  • Sen kom utmaning big time. Fuskfickorna. Jag hade provsytt innan, och då gick det som en dans. Men jag lovar att det tog två timmar att få till dom här fickorna. Och då är mönsterpassningen ännu mer kass än i knäppningen. Men, till slut så. Det är ju så fint. Jag ska göra det igen! Då kanske det bara tar en timme :)


  • Ärmhålen, ja där gick det riktigt smärtfritt. Men halsringningen blev lite vid. Jaja. 
  • Nederkanten blev lite böljande (dra mer i mudden nästa gång). Jaja. 
  • När jag skulle sy sidsömmarna blev sömmen helt galet vågig. Min pålitliga maskin sydde inte alls fint! Jag fattar att det är nåt med diffmatningen, men jag hade den på max. Ska man inte öka om det vågar sig?? Även här sket sig mönsterpassningen :)
  • Sen undrar jag: Krullar sig all velour såhär mycket? Helt galet drygt att sy i!


Efter mycket om och men blev den färdig igårkväll och jag är ändå toknöjd! Som ni förstår, annars skulle jag ju inte publicera 1000 bilder på den. Jag förverkligade en idé, ändrade ett mönster och vågade mig på saker jag aldrig gjort förut. Kolla, Elsa är också nöjd!


Mönster: Elsa har storlek 80, så jag använde mig av Meedoms a-formade klänningsmönster i strl 74. Tog av 1,5 cm på bredden, ringade ur fram och bak, tog ur ärmhålen lite.

Material: Velour från Jofotex, brun mudd från Ohlssons och knappar från loppis.

Om du vill sy en sånhäringa klänning så har jag några tips:

  • Öva på fickan (i samma tyg som du ska sy i sen) 
  • Klipp inte till för små "innerfickor"
  • Stryk på nåt jox på baksidan av knäppningskorven.
  • Sy inte i randigt tyg
LYCKA TILL!

10 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Klänningen är jättefin och Elsa i den.

Siri... sa...

Mkt fin!

jag har använt ngt som heter "totally stable" när jag sytt applikationer. det fungerar bra tycker jag och borde funka till din knäppningskorv. man stryker fast som ett papper på baksidan av tyget som då blir helt styvt. sen när man sytt färdig så drar och pillar man bort det. finns i symaskinsaffären på järntorget.

Anna sa...

jättefin kläning, jag är en novis på overlock men med inspiration från dig vill jag nu börja sy. hur gör du ärm och hals ringningen?

AnnaMalinska sa...

Den blev jättefin. Nu har du ännu mer att lära mig sen :)

Nilla sa...

Hej. Vad kul att du hittade mig!
Ja, jag har tittat på tyg på nätet och beställt lite provbitar men jag vet ju ännu inte om det är en flicka eller pojk i min mage så jag blir alltid velig i beställningsskedet och får aldrig hem något tyg tyvärr. Det finns mycket fint som passar till båda könen men jag låser mig ändå.

Vilken fin klänning du sytt!
Du har köpt överlock förstår jag. Sån har ju inte jag.. Är det jättedumt att sy på en vanlig maskin? Jag har en som jag fick i bröllopspresent men jag har ju inte sytt på tusen år och aldrig i strechiga tyger så jag vet inte om jag ger mig ut på djupt vatten utan overlock..

Fröken Pimpinett sa...

Oj vad fin. Jag hade varit stolt som tuppen om jag lyckats sy en sådan klänning!

Anonym sa...

Jättefin klänning. Blir så impad av folk som improviserar och vågar...

Dödergök sa...

Vilken fin klänning på söta ungen! En sån klänning (fast med äkta fickor) skulle jag vilja ha själv.

Slow-Eva sa...

Superfin!
jag är imponerad av att du orkade göra klart den också!

Retroknappen sa...

Superfin klänning! Undrar om lillebror vill ha en likadan? ; ) Jag vill också sy en sån!